En weblog, også kaldet en blog, er en form for logbog eller dagbog, som ligger på nettet. Bloggens ejer  - også kaldet bloggeren - skriver løbende i sin  blog for at formidle sine holdninger, oplevelser og erfaringer mv. til andre. Efterfølgende kan læserne kommentere bloggens indlæg, og der kan opstå en debat om nogle af indlæggene.

PersonaleIntra har hver ansat som udgangspunkt sin egen blog.  Den ansatte finder sin blog under Samarbejde > Lærernes blogs > Min egen blog og kan læse de andre ansattes blogs under Samarbejde > Blogs. Lærerne kan skrive i bloggen med forskellige målgrupper: kolleger, forældre eller offentligheden - alt efter hvor bloggen bliver offentliggjort.
Hver ansat har kun adgang til at have én blog. Og det er SkoleIntras administrator, der bestemmer, om den kan benyttes eller ej. Det sker under Admin > Tilpasning > Skriveadgang til blog.

Hvis man sletter en bruger fra personalekartoteket, så slettes vedkommendes evt. blog ikke (under Samarbejde > Lærernes blogs. Gælder sletning af blogs inden version 5.1.0). Det betyder, at der i oversigten over blogs kan forekomme en eller flere blogs, hvor feltet ‘Blogger’ er tomt. Fremover vil man kunne markere, om man vil slette brugerens blog, når man sletter en bruger fra personalelisten. Desuden vil man som administrator kunne slette evt. herreløse blogs via Samarbejde > Lærernes blogs, hvor der vil dukke et sletteikon op, hvis bloggerens navn ikke findes i personalekartoteket.

På skolens forside kan man få vist de 5 nyeste indlæg i de ansattes blogs.

Lærernes blogs kan gøre synlige på ForældreIntra. Man kan via Admin > ForældreIntra > Indstillinger vedr ForældreIntra  bestemme, hvilke læreres blogs, der skal kunne læses i den valgte klasses ForældreIntra. Standardindstillingen er, at lærerblogs ikke vises i ForældreIntra. 

Indlæg i en blog, som er markeret ‘Offentlige’ kan også læses i ElevIntra. Man vælger for hver klasse under Admin > ElevIntra > Adgang til lærerblogs, hvilke lærerblogs klassen kan se.
 

I en blog er det selve teksten - indholdet - der er fokus på. I en traditionel blog lægges der ikke så meget vægt på layout og billeder som på almindelige websider. Bloggen kan anvendes af læreren til mere eller mindre private betragtninger; men den vil også kunne indgå som et element i oplæg til debatter, møder, teamsamarbejde, forældresamarbejde, underholdning og meget mere.

Bloggen holdes i gang ved, at bloggeren jævnligt skriver indlæg i sin blog. Indlæggene kan kategoriseres, så der i bloggen kan være flere forskellige ´tråde´ i gang samtidig. En lærer kan fx. have indlæg om ´dagbog´, ´film jeg har set´, ´projektopgaven´ og ´teamsamabejdet i 5.a´ som kategorier. Læseren kan vælge hvilken kategori, der skal læses - og man kan også vælge at se indlæg fra en bestemt  måned.
Hvis læreren vælger at oprette et indlæg med en kategori fx ved navn ´Team logbog´, vil læreren kunne skrive i bloggen og efterfølgende få vist indlæggene fra denne kategori samlet.

  Læs lærerhenvendt artikel om webblogs på EMU.
  Find undervisningsmateriale om weblogs til elever i 4.-6. klasse på EMU

 

Læsning af blogs


 


Man læser andre blogs ved at åbne dem under Samarbejde > Lærerens blogs



Indlæggene i en blog står normalt i datoorden med de nyeste indlæg øverst. Indlæggene er samlet månedsvis. Dvs. at der hver måned automatisk startes på en ny stribe indlæg. Tidligere indlæg kan ses ved under ARKIV at vælge en måned.

Man kan sortere indlæggene med .

Det er også muligt at se indlæggene ordnet efter kategori. Dette sker ved at vælge en kategori i valgboksen - eller ved at  klikke på et af linkene under KATEGORIER.

Tag-cloudNederst på siden til højre findes en såkaldt tag-sky (tag-cloud). Her vises en grafisk oversigt over frekvensen af de tags, der er knyttet til noterne. Hvis man klikker på et af disse tags, vil man få åbnet en side, hvor alle indlæg, der er mærket med dette tag vises.

Hvis man søger efter et bestemt indlæg, kan man skrive et eller flere søgeord og klikke på knappen ´Søg´. Hvis man efter en søgning ønsker at se samtlige indlæg igen, vælges knappen ´Vis alle´

Man kan under hvert indlæg se, hvor mange kommentarer, der er skrevet til hvert indlæg. Hvis man klikker på linket Kommentarer kan man skrive og læse kommentarerne til dette indlæg.

Læreren kan ud over indlæggene også vise en stribe LINKS, som man gerne vil henvise sine læsere til. Man får adgang til at oprette disse links ved at klikke på ordet LINKS.

Det er også muligt at få vist indlæg fra en blog i en RSS-nyhedslæser. Man kan højreklikke på ikonet og kopiere genvejen. Denne kan senere indsættes i RSS-nyhedslæseren - og man vil så der kunne se, når der kommer nye indlæg i bloggen.

Lærerens brug af sin egen blog
Læreren har adgang til sin blog under via Samarbejde > Lærernes blogs > Min blog.

 

Bloggens udseende


 


Læreren kan til en vis grad selv vælge sin egen blog udseende. Ikonet giver adgang til, at man kan vælge mellem en række forskellige ´temaer´. Når læreren vælger et tema, skifter bloggen og dens kommentarer baggrund, farver og skrifttype. Man kan straks se virkningen, og når det rigtige udseende er fundet, kan indstillingerne gemmes og vil så gælde, indtil der vælges et nyt tema. Valget af udseende påvirker kun bloggen og ikke andre steder i PersonaleIntra.

Det er kun muligt at vælge mellem de temaer, der vises i valgboksen. Man kan ikke selv lave nye temaer.

 

Oprette indlæg


 


Man opretter et nyt indlæg ved at vælge . Der vises en editor - og over editoren skal man udfylde nogle felter. Man skal give indlægget en overskrift og kategorisere indlægget ved enten at vælge en kategori i valgboksen - eller ved at skrive navnet på en ny kategori. Desuden skal man vælge om indlægget skal være offentligt. Hvis der sættes kryds ud for Offentlig, vil indlægget kunne ses uden for PersonaleIntra, fx. i ForældreIntra. Hvis der ikke sættes kryds ud for Offentlig, kan indlægget kun læses af kollegerne i PersonaleIntra.

I skrivefeltet lige over editoren kan man også skrive nogle tags. Det er ´nøgleord´ der karakteriserer indholdet. Hvis man har en omfangsrig blog, er det en god måde at kunne trække bestemte typer indlæg ud ved at vælge et eller flere af de tags, der er anvendt.


Skriv i bloggen
 

Herefter kan man skrive sit indlæg i editoren. Editoren rummer mange muligheder for at ændre tekstens typografi, der kan indsættes billeder, smileys mv. Skrivningen af indlægget afsluttes ved at vælge Gem eller Fortryd.

Mens man skriver på et blogindlæg, bliver der automatisk gemt en kladde én gang i minuttet. Dette sker i baggrunden, uden at brugeren skal foretage sig noget. Hvis man forlader editoren på anden vis end ved at klikke på GEM- eller FORTRYD-knappen, vil kladden stadig liggge i systemet, og brugeren vil derfor få tilbudt at færdiggøre indlægget næste gang, vedkommende går ind i bloggen.

Hvis indlægget gemmes, vises det i øverst oversigten over denne måneds indlæg. Indlæggene i en blog står normalt i datoorden med de nyeste indlæg øverst. Indlæggene er samlet månedsvis. Dvs. at der hver måned automatisk startes på en ny stribe indlæg. Tidligere indlæg kan ses ved under ARKIV at vælge en måned.
 

Indlæg i blog
 

Bloggeren kan redigere indlægget med og slette det med . Under indlægget kan man se, hvilken kategori indlægget tilhører, hvilke tags, der er knyttet til indlægget, og om det er offentligt eller privat. Desuden kan man se, om der er skrevet nogle kommentarer til indlægget - og man kan kommentere det ved at klikke på linket Kommentarer

Hvis man vil henvise til et indlæg, kan man højreklikke på ordet Link og vælge Kopier genvej. Linket - som er en url - kan fx. indsættes som et hyperlink i et indlæg i editoren ved hjælp af  editorens link-symbol.

 

Henvisning til andre blogs eller links til andre websteder


 

 

 

Bloggeren kan ud over indlæggene også vise en stribe LINKS, som bloggeren gerne vil gøre sine læsere opmærksomme på. Det kan fx. være link til andre blogs. Man får adgang til at oprette disse links ved at klikke på ordet LINKS. Man kan oprette et nyt link og angive den ledetekst, der skal vises, samt den internetadresse, der skal linkes til.

 

Blogs på ElevIntra og ForældreIntra


 

ElevIntra
Eleverne kan nu få adgang til at læse en lærers blog. Alle lærere har en blog i PersonaleIntra. Indlæg i denne blog, som er markeret ‘Offentlige’ kan nu læses i ElevIntra. Man vælger for hver klasse under Admin > ElevIntra > Adgang til lærerblogs, hvilke lærerblogs klassen kan se.
Eleverne kan åbne lærerblogs i ElevIntra under Klassen > Blogs - lærernes blogs vises nederst på siden under elevernes egne blogs.
 

ForældreIntra
Man kan via Admin > ForældreIntra > Indstillinger vedr. ForældreIntra gøre udvalgte lærerblogs synlige på en klasses ForældreIntra. Dette bør kun gøres, hvis bloggeren er klar over, at det sker.

Hvis man klikker på Rediger ud for Vis blog: vil man i en dialogboks kunne vælge blandt de åbne blogs, der skal være offentlige for den aktuelle klasses forældre.

I ForældreIntra vil der være links til de valgte blogs under Dialog mellem skole og hjem > Blogs. Forældrene har mulighed for  - på linje med alle andre læsere af bloggen - at kommentere indlæggene. I Forældreintras visning af blogs, kan man se alle de indlæg en lærer har skrevet, som er gjort offentlige.