I SkoleIntra er alle elever tilknyttet én klasse. Ved import af elevdata følger oplysninger om klassebetegnelserne med og ved overgang til et nyt skoleår rulles data op, så eleverne skifter til en ny klasse.

Men i en del af undervisningstiden kan eleverne også blive undervist på hold i stedet for klassevis. SkoleIntra  har derfor også et holdbegreb, der på forskellig måde indgår flere steder i PersonaleIntra, ElevIntra og i ForældreIntra.

Når skolen har oprettet hold og tilknyttet elever til disse hold, er der følgende muligheder:

Holddata kan ikke importeres endnu
Som hovedregel kan oplysninger om hold og deres sammensætning ikke importeres. Dog kan man ved skemaimport fra KMD Matrix  importere oplysninger om de holdbetegnelser, der indgår i skemaet; men importen omfatter ikke oplysninger om hvilke elever, der er tilknyttet holdene. Se mere om dette senere.

Dannelse af hold


Under menupunktet Databaser > Elever > Hold findes et værktøj, som kan bruges til at oprette, ændre eller slette hold. Hvert hold skal have

Oprettelse eller ændring af et hold foregår i denne blanket:


Man opretter hold på denne måde:

Der er ingen begrænsning på hvor mange hold, man kan oprette.

Hvis man kun opretter selve holdet ved navn og ikke tilknytter elever, så kan man godt anvende holdets navn i forskellige sammenhænge; men man får ikke det fulde udbytte af holdfunktionerne.

Overblik over holdene
I holdoversigten Databaser > Elever > Hold er det også muligt at vælge Holdoplysninger for en klasse. Her vises en klasseliste, der angiver hvilke hold eleverne i klasserne går på. Man kan under Holdoplysninger for en enkelt elev også se, hvilke hold en elev går på - og evt. ændre holdmedlemskabet. I elevkartoteket kan man på samme for hver enkelt elev ajourføre listen over hold, som eleven går på, ved at klikke på ikonen .

I menuen Værktøj > Værktøjskassen > Lister kan man også vælge holdnavne og få udskrevet lister med oplysninger om holdet.
I værktøjskassen findes også værktøjet Holdlister. Det er lidt misvisende ikke en mulighed for at udskrive lister over eksisterende hold i PersonaleIntra. Det er i stedet her, man kan generere ad hoc lister over elever - fx. til en idrætsdag, en bustur osv.

 

Hvor bruges hold i PersonaleIntra?


 

Når der er oprettet hold, kan informationerne om holdet bruges forskellige stedet i PersonaleIntra. Man kan udpege et hold, når man opretter eller arbejder med:

Ugeplaner
Man kan under Samarbejde > Ugeplaner oprette ugeplaner for både klasser og hold.
Når man opretter en ugeplan for en klasse (fx. 8B)  samt for et hold med elever fra 8B (fx. DRAMA) vil ugeplanerne blive flettet sammen, når en elev ser på sin ugeplan i ElevIntra (under ElevIntra > Eleven > Ugeplan). Dvs. at en elev fra 8B, der går på Drama-holdet vil se både ugeplanen for 8B og dramaholdet i én og samme visning. Mens en anden elev fra 8B, der ikke går på dramaholdet, kun vil se ugeplanen for 8B. Dette forudsætter, at der er tilknyttet elever til dramaholdet - og at man ikke kun har oprettet holdbetegnelsen.

På samme måde vil forældrene se ugeplaner for netop deres barn, når de i ForældreIntra vælger at se barnets ugeplan.

Klasseloggen
Man kan oprette en klasselog for et hold. Det bliver på den måde muligt at indskrive noter om elever fra flere forskellige klasser, der går på samme hold. Det kan fx. bruges af specialcentre, AKT ol.

Elevplaner
Man kan i oversigten over elevplaner vælge at se elevplaner for en klasse eller et hold. Hvis man vælger et hold, vil der blive vist elevplaner for elever fra flere forskellige klasser i oversigten. Dette forudsætter, at der er tilknyttet elever til holdet.
I valgboksen Vælg handling... på oversigtssiden kan man udgive, printe eller arkivere elevplaner for en hel klasse eller et helt hold i en og samme arbejdsgang

Udviklingsplaner
Man kan i oversigten over elevplaner vælge at se udviklingsplaner for en klasse eller et hold. Hvis man vælger et hold, vil der blive vist udviklingsplaner for elever fra flere forskellige klasser i oversigten. Dette forudsætter, at der er tilknyttet elever til holdet.

Individuelle skemaer
Hvis skemalæggeren har brugt holdene i skemaet, vil man også kunne se skemaer for hold og for hver enkelt elever.
Hvis skolen har oprettet hold og tilknyttet elever til disse hold under Databaser > Elever > Hold  og benytter disse holdbetegnelser i skemaet, vil eleverne jo have forskellige skemaer afhængigt af, hvilket hold de går på.
Hvis skolen under Admin > Tilpasning > Skematyper vælger indstillingen Klasser og hold: Klasse- og Holdbetegnelser, vil der under Koordination > Skemaer dukke et menupunkt op, der hedder Skema for en elev. Her kan man vælge en skemaperiode, en klasse og en elev, og derefter vises elevens individuelle skema flettet sammen af klassens skema og holdskemaer, som eleven går på. Dvs. at en elev fra 8B, der går på dramaholdet, vil se sine dramatimer i skemaet. En elev, der ikke går på dramholdet - men måske på medieholdet - vil i stedet se sine timer fra medieholdet. Dette individuelle skema ses også i ElevIntra og i ForældreIntra.

Skemalægning
Hvis man under Admin > Tilpasning > Skematyper har angivet, at man vil arbejde med klasse- og holdbetegnelser, vil man kunne oprette skemabrikker hvor man i stedet for at vælge en klasse vælger et hold. Efterfølgende vil skemabrikkerne kunne anvendes fx. ved redigering af grundskemaer.

Når man redigerer grundskemaer eller frit redigerbare klasseskemaer, kan man også vælge at redigere skemaer for et hold.

Ved import af skemaer fra Matrix og Ariane er det muligt at importere holdbetegnelser - og dermed automatisk få dannet skemabrikker  og skemaer med holdbetegnelserne. Bemærk at denne import kun omfatter holdbetegnelser - og ikke rummer oplysninger om, hvilke elever, der går på holdet. Disse informationer skal skolen selv tilføje efterfølgende. Oplysninger om holdsammensætning kan ikke importeres. Dette skyldes, at elevadministrationsprogrammerne (fx. TEA og KMD Educa Elev) ikke kan eksportere disse data.

Når man importerer skemaer med holdbetegnelser fra Matrix/Ariane, skal man afpasse de importerede  holdbetegnelser fra skemalægningsprogrammet med de holdbetegnelser, der findes i SkoleIntra i forvejen.

 Læs mere om tilpasning af holdbetegnelser efter import her.

Multiple-choice
Når  en lærer via Værktøj > Evaluering > Multiple-choice værktøj  opretter en multiple-choice test til eleverne, skal der vælges målgruppen for denne test. Målgruppen kan enten være en klasse eller et hold. Hvis man har valgt et hold, vil kun elever fra dette hold blive præsenteret for testen, når de i ElevIntra  vælger at arbejde med Multiple-choice. Dette forudsætter, at der er tilknyttet elever til holdet.

Dagbøger
Når  en lærer via Samarbejde > Dagbøger   opretter en dagbog til eleverne, skal der vælges en målgruppe. Målgruppen kan enten være en klasse eller et hold. Hvis man har valgt et hold, vil kun elever fra dette hold blive præsenteret for dagbogen, når de i ElevIntra vælger at arbejde med Dagbøger. Dette forudsætter, at der er tilknyttet elever til holdet. På denne måde vil forældre til holdets elever også kunne få adgang til holdets dagbog i ForældreIntra.

Beskedsystemet
Når man vil sende en besked, skal man vælge en eller flere modtagere af beskeden. I dialogboksen, hvor man vælger modtagere, vil man kunne vælge elever fra klasser eller hold.
 

 

 Hvor bruges hold i ElevIntra?


 Når en elev logger ind i ElevIntra, undersøger programmet hvilken klasse og hvilke hold eleven går i.  Elevens tilknytning til et eller flere hold betyder, at eleven forskellige steder i ElevIntra kan se informationer, der retter sig netop mod de hold eleven måtte gå på. Dvs. at eleverne på et bestemt hold kan se nogle informationer, som eleverne på andre hold ikke ser. 

Det er ikke muligt at komme ind på et ElevIntra for et hold. Der findes kun ElevIntra for klasser - og det betyder, at alle elever - der jo normalt kun går i én klasse - kun er tilknyttet ét ElevIntra - nemlig klassens. Men på grund af holdbegrebet kan indholdet på klassens intranet altså variere fra elev til elev.

Eleven kan se en holdside i ElevIntra med diverse oplysninger om holdet ved at klikke på holdets navn i oversigten under Eleven > Mine hold.

Disse individuelle visninger gør det svært for en lærer at opleve og finde ud af, hvordan holdene egentlig virker.
Alle nedenstående visninger forudsætter, at der er tilknyttet elever til holdet i PersonaleIntra via Databaser > Elever > Hold

Individuelt skema på min forside
Eleven kan på Min forside vælge at se sit skema. Dette skema er elevens individuelle skema, idet det afspejler klasseskema og skemalektioner for de hold, som eleven går på. Hvis eleven går på et IT-hold, så vises timerne for dette hold flettet ind i skemaet, mens sidekammeratens skema måske viser timer på et mediehold.

Egne ugeplaner
Under Eleven > Ugeplaner kan eleven se sin egen individuelle ugeplan som er sat sammen af planen for klassens fag samt planerne for det eller de  hold eleven går på.

Samlemapper
Hvis en lærer opretter en fællesmappe, en afleveringsmappe eller en præsentationsmappe for et hold, så er det kun elever fra dette hold, der kan se og få adgang til disse mapper. Elevernes mapper - som de ses under Eleven > Samlemappe eller under Klassen > Samlemapper - er altså forskellige,  alt efter hvilket hold eleven går på. Hvis holdets elever går i forskellige klasser, kan holdets elever altså se og arbejde med mappen på tværs af klasser.

Webaviser - Avisværksted
Hvis en lærer opretter en webavis for et hold, er det kun holdets elever, der får præsenteret avisen under Undervisning > Avisværksted

Skriv sammen dokumenter
Hvis en lærer eller en elev opretter er fællesdokument (Skriv sammen dokument) for et hold, så er det kun elever på dette hold, der ser dokumentet i oversigten under Undervisning > Skriv sammen

Multiple-choice forfatterværktøjet
Eleverne kan udarbejde multiple-choice tests til hinanden via Undervisning > Multiple-choice > Forfatterværktøj. Der kan udarbejdes en test for en bestemt målgruppe, fx. også et hold. Det vil så kun være elever fra dette hold, der ser testen i oversigten over tests via Undervisning > Multiple-Choice  

Når en lærer via menupunktet Værktøj > Evaluering > Multiple-choice værktøj i PersonaleIntra opretter en multiple-choice test til eleverne, skal der vælges målgruppe for testen. Målgruppen kan enten være en klasse eller et hold. Hvis man har valgt et hold, vil kun elever fra dette hold blive præsenteret for testen, når de i ElevIntra vælger at arbejde med Multiple-choice.

Arbejdsrum
Hvis en lærer via ElevIntra > Admin > Arbejdsrum udarbejder et arbejdsrum og tilknytter dette til et hold, så er det kun elever fra dette hold, der ser arbejdsrummet i oversigten Undervisning > Arbejdsrum.

Det samme gør sig gældende, hvis læreren opretter et arbejdsrum fra en ekstern udbyder.

Faglig læsning med Tip en tekst og Gæt et ord
Under ElevIntra > Admin > Faglig læsning kan læreren oprette opgaver af typen Tip en tekst og Gæt et ord til eleverne. Hvis opgaverne tilknyttes et hold, er det kun eleverne på holdet, der vil se opgaverne under punktet Undervisning > Faglig læsning > Tip en tekst eller Undervisning > Faglig læsning > Gæt et ord

Dagbøger
Når  en lærer via menupunktet Samarbejde > Dagbøger i PersonaleIntra opretter en dagbog til eleverne, skal der vælges en målgruppe. Målgruppen kan enten være en klasse eller et hold. Hvis man har valgt et hold, vil kun elever fra dette hold blive præsenteret for dagbogen, når de i ElevIntra vælger at arbejde med Dagbøger under Klassen > Dagbøger.

Logbog
Hvis en lærer opretter en logbog for et hold under ElevIntra > Admin > Logbøger, så er det kun elever på dette hold, der ser logbøgerne under punktet Eleven > Logbøger.

Gruppelogbog
Hvis en lærer opretter en gruppelogbog til et hold under ElevIntra > Admin > Tilpasning > Vedligehold gruppelogbøger, så vil det kun være holdets elever, der kan se gruppelogbogen i oversigten Klassen > Gruppelog
 

Spørgeskemaer
På nuværende tidspunkt kan der ikke anvendes hold, når man som lærer lader elever arbejde med spørgeskemaer.
 

 

 Hvor bruges hold i ForældreIntra?


 

Når forældrene logger sig ind i ForældreIntra vælger de det barn/den elev, de vil se ForældreIntra for. Programmet tjekker ved indlogningen også hvilken klasse og hvilke hold den valgte elev går på. Og nogle af informationerne i ForældreIntra afspejler så også elevens tilknytning til forskellige hold.

OBS! Forældre har ikke længere adgang til holdsider med diverse holdrelaterede oplysninger i ForældreIntra. Holdsiderne udgik ved overgangen til det nye ForældreIntra. Denne mulighed glæder derfor ikke længere for ForældreIntra.

Skema
Når forældrene vælger at se barnets skema, vises elevens individuelle skema. Dvs. at evt. holdtimer vises flettet ind i klassens skema. Under skemaet vises også en lille liste med de hold, som eleven går på.

Ugeplaner
Ugeplanen viser ugeplaner for den klasse eleven går i flettet sammen med ugeplaner for de hold eleven  går på.

Dagbøger
Hvis en dagbog er gjort offentlig i ForældreIntra og er oprettet til et hold, så er det kun forældre til elever på holdet, der ser denne dagbog.

Præsentationsmapper
Hvis en lærer har oprettet en præsentationsmappe for et hold, så er det kun forældre til elever på dette hold, der får vist præsentationsmappen under Klassens produkter.