Klasseloggen kan styrke samarbejdet mellem klassens lærere

I en klasselog kan man via små notater om eleverne udveksle oplysninger om elever og undervisningen i en klasse eller på et hold af elever. Oplysninger i klasseloggen deles mellem de brugere, der har læseadgang til elevernes beskyttede data. Klasseloggen tjener til at fastholde et højt og fælles kommunikations- og informationsniveau og til at fastholde observationer, målsætninger og beslutninger. Informationerne kan bruges som dokumentation og baggrundsmateriale for evaluering af eleverne og som inspiration til fælles- og tværfaglige forløb.

Adgang til klasseloggen
Adgangen til klasseloggen sker via en tildeling af skrive- og læserettigheder til beskyttede elevdata, som adminstreres af skolens Skoleintra-administrator. Læs mere om Adgang til beskyttede elevdata her.
 
Klasseloggen og kontaktbogen
Klasseloggen er tænkt som en intern log mellem klassens lærere. Men en note kan også nemt overføres til elevens kontaktbog, som forældrene har adgang til i ForældreIntra.

Sådan får man adgang til en klasselog




Alle klasser har automatisk en klasselog. Man kan få adgang til klasseloggen, hvis man er tildelt læse- og eller skriveadgang i forhold til klassens/holdets/elevens beskyttede data. SkoleIntras administrator styrer denne adgang via Admin > Adgang > Beskyttede elevdata.

Man tilgår klasseloggen via Samarbejde > Klasselog. Da man forsøger at tilgå beskyttede elevdata, som kan indeholde fortrolige data, kan man som en ekstra sikkerhed bedt om at indskrive sin adgangskode eller sit UNI-login endnu en gang.

Hvilke elever har jeg adgang til?
På indlogningsskæmen kan man i højre side se en oversigt over, hvilke klasser/hold/elever man har hhv. Læse- og skriveadgang, Kun læseadgang eller Ikke adgang til. Det er kun disse klasser/hold eller elever, man kan se i klasseloggen.
Hvis man ønsker at ændre adgangsrettighederne, skal man henvende sig til SkoleIntras administrator.
 


Hvis SkoleIntras administrator er logget på som administrator, kan han se alle elevers klasselognoter. Skoleintras administrator kan også få adgang til klasseloggen ved at skrive sin sikkerhedskode i stedet for de normalt anvendte koder.

Skolen bestemmer selv, hvilke typer koder der skal give adgang til klasseloggen. Administrator kan via Admin > Tilpasning > Tilpasning af klasseloggen vælge, om adgangskoden skal være en Gentagelse af samme login som ved start af PersonaleIntra eller  om skolen vil kræve, at man anvender UNI-login ved at vælge Indtastning/gentagelse af UNI-login.

Oplysninger om indlogning i klasseloggen registreres 
Der laves en særlig registrering (tracking) af brugere, der logges ind i områder med fortrolige data som fx. klasselog,  elevplaner, elevmappen og samlemapper. Data om brug af de fortrolige områder opbevares i et halvt år. Denne tracking finder sted efter anvisning fra Datatilsynet.

På indlogningssiden kan skolen selv skrive en lille tekst under indlogningsfeltet vedr. kommunens eller skolens principper for brugen af klasseloggen. Denne tekst oprettes/redigeres via Admin > Tilpasning > Tilpasning af klasselog

Sådan oprettes en klasselog


Man skal ikke længere oprette en klasselog for hver klasse. De klasser, man har adgang til i klasseloggen, bestemmes af hvilke adgangsrettigheder til beskyttede elevdata Skoleintras administrator har tildelt en.

Når man opretter og gemmer en note i klassleoggen vil oplysninger om elevens klasse eller hold blive gemt sammen med noten, så man kan vælge at se noter for elever fra bestemte klasser eller hold.

En klasselog følger med klassen. Når skolen ruller op til et nyt skoleår, rulles alle klasselognoter også op, så alle noter for fx. 4B efterfølgende kan ses under 5B.
  

Udvælg og se noter


En klasselog består af en samling noter, der kan handle om alt i en klasse/hold. Det kan være noter om enkelte elever, deres standpunkt, fravær, adfærd ol. men det kan f.eks. også være målsætninger og evalueringer.


 

Man skal først vælge Synsvinkel: Klasse, Hold eller Elev.
Hvis man vælger Klasse eller Hold ser man kun noter, som er oprettet for hhv. klassen eller holdet. Hvis man vælger synsvinklen Elev, ser man samtlige noter om eleven - fx. uanset om de er skrevet i Klasse eller i Hold synsvinklen.

Derefter kan man i valgboksen Vis Noter for vælge mellem de klasser, hold eller enkelte elever, som man har læse- eller skriveadgang til.  Når man har valgt en klasse eller et hold, kan man yderligere udvælge en enkelt elev fra denne klasse eller dette hold. Hvis man har valgt synsvinklen Elev ser man en liste over alle de elever man har læse- eller skriveadgang til. Hvis der mangler elever i valgboksen kan det skyldes, at der kan være elever, der er undtaget for visning for bestemte medarbejdere. På indlogningssiden vil man kunne se navne på evt. elever, som man ikke har adgang til.


Loggens noter for den valgte klasse/hold/elev vises i en liste neden under filteret.  Som standard vises alle de valgte noter fordelt på sider med 10 noter på hver side, og man kan så blade gennem alle noterne.

I listen kan man se:

Filteret
Man kan også bruge et filter til at udvælge en delmængde af noterne. Man kan vælge at filtrere på hvilken medarbejder, der har skrevet noten, kategorien, datoen eller antallet af viste noter.


 

Man kan på den måde frit sammensætte søgekriterierne for en søgning. Vælg en elev, en lærer, en kategori, en dato eller et antal - eller en vilkårlig kombination af disse. Hver gang man har valgt noget i filteret, skifter visningen af noter under filteret.

Man kan på denne måde udvælge fx.:

Valgboksen:

Man ser efter en filtrering således kun en delmængde af noterne. Hvis man  klikker på knappen Fjern filter, så  ser man igen samtlige noter og kan evt. starte en ny søgning/filtrering.

Listen med noter kan sorteres på forskellige måder ved at klikke på sorteringspilene i kolonnehovedet.

En note, der er markeret med ja i kolonnen FI, kan ses i elevens kontaktbog på ForældreIntra.

De øvrige ikoner giver mulighed for at: 

Udskrive listen over de udvalgte noter
Tilføje en ny note
Vis klasselognoten med bilag og links Masseindskriv noter
Redigere den valgte note
Vis historik
Vis note, bilag og links på samme side
Oprette en ny note med de samme indstillinger (lærer, elev, kategori mv.) som den valgte. Svarer til ´Tilføj note´ hvor nogle af felterne er udfyldt på forhånd.
Bilg til note

Bilag: Man kan skrive eller vedhæfte yderligere oplysninger til noten i et bilag. Der kan være et ubegrænset antal bilag til en enkelt note.
Man kan skrive bilagets tekst i den interne editor eller man kan  vedlægge eksterne dokumenter som fx. Word-filer eller PDF-filer.
Hvis forældrene har skrevet en besked vedr. en note i klasseloggen, når de ser den i ForældreIntra, gemmes der automatisk en kopi af beskeden som bilag til noten.

Alle bilag fra klasseloggen ligger gemt i elevens mappe - så bilagene kan også ses i elevens mappe (via Databaser > Elevkartotek)

Slette den valgte note

Der gemmes en oplysning i databasen, når man sender en besked til eleven om en klasselognote. Hvis man senere forsøger at sende en ny besked om samme note til samme elev, får man en advarsel, så man ikke af vanvare kommer til at sende flere beskeder om det samme.

 

Opret ny note i klasseloggen


 
Når man opretter en ny note ved hjælp af Tilføj-ikonet , skal man udfylde en formular:
 


 

  1. Hvis noten vedrører en elev - eller evt. en elevgruppe som pigerne eller drengene - vælger man et eller flere elevnavne ved at flytte dem over i valgboksen th.
    Elevnavnet kan kun vælges blandt netop de elever, der er oprettet i den valgte klasse/hold - og som man har adgang til. Se mere under Databaser > Elever.
  2. Vælg også hvilken kategori, noten tilhører. Det kan fx. være et mødereferat, elevfravær, målsætning eller lign. Der kan oprettes nye kategorier ved blot at skrive en ny kategori i skrivefeltet. De valgbare kategorier gælder kun for den valgte klasse.
  3. Datofeltet vil være udfyldt med dags dato; men man kan vælge en anden dato ved at klikke på kalenderikonet
  4. Selve notens tekst skrives i feltet Note. Man kan kun skrive ren tekst - og således ikke skrive med fed, kursiv ol. 
  5. Man kan tilføje et link til noten.
  6. Når man sætter et flueben i Vis i ForældreIntra, dukker en gul advarsel oom, at noten vises i ForældreIntra. Man kan på denne måde nemt sende en klasselognote videre til forældrene.
    Det er klart, at man skal være påpasselig med formuleringer, indhold mm. i noter, der på den måde eksponeres uden for klasseloggen.
    Klasselognoten kopieres over i kontaktbogen, som forældrene kan læse på ForældreIntra.
    En note, der kan ses på ForældreIntra, er markeret med bog-ikonet i oversigten over alle klasselognoter.
  7. Man kan markere et felt for at sende en besked med en kopi af noten til den eller de elever, som noten omhandler.
  8. Hvis medarbejderen har adgang til at sende SMSer fra SkoleIntra, vil der være mulighed for at vælge, om der skal sendes en kopi af klasselognoten til eleven og/eller til forældre og evt. andre kontaktpersoner. Det er kun muligt at sende en kopi af korte noter som SMS, idet en SMS højst kan indeholde 160 tegn. Hvis noten er længere, kommer der en fejlmeddelelse. Får man denne fejlmeddelelse, må man enten forkorte teksten i noten eller undlade at sende en SMS.
  9. Man kan endvidere advisere en kollega om noten ved at sende en besked. Man kan udpege en eller flere modtagere af beskeder, hvis man holder CTRL tasten nede, mens man klikker på navnene.
  10. Når alle felter er udfyldt, vælges knappen Gem.
     

Rediger note


 Når man vælger at redigere en note med Rediger-ikonet , åbnes en formular, hvor man kan rette i notens felter. 

  1. Man kan evt. vælge at ændre kategorien ved at vælge en anden i valgboksen - eller ved at skrive en helt ny kategori i skrivefeltet.
  2. Datofeltet kan rettes ved at klikke på kalenderikonet.
  3. Hvis noten vedrører en elev - eller evt. en elevgruppe som pigerne eller drengene - vælger du et elevnavn. 
    Elevnavnet kan kun vælges blandt netop de elever, der er oprettet i den valgte klasse/hold. Se mere under Databaser > Elever
  4. Selve notens tekst rettes/skrives i feltet Note.
  5. Man kan tilføje eller rette et evt. link.
  6. Når man sætter et flueben i Vis i ForældreIntra, dukker  en gul advarsel om, at noten vises i ForældreIntra i Kontaktbogen. Man kan på denne måde nemt sende en klasselognote videre til forældrene.
    Det er klart, at man skal være påpasselig med formuleringer, indhold mm. i noter, der på den måde eksponeres uden for klasseloggen.
    Klasselognoten kopieres over i kontaktbogen, som forældrene kan læse på ForældreIntra.
    En note, der kan ses på ForældreIntra, er markeret med bog-ikonet i oversigten over alle klasselognoter.
  7. Man kan endvidere advisere en kollega om noten ved at sende en besked. Man kan udpege en eller flere modtagere af beskeder, hvis man holder CTRL tasten nede mens man klikker på navnene.
  8. Når alle felter er udfyldt, vælges knappen Gem.
     

Opret lignende note (kopi)


 
Hvis man vælger kopi-ikonet , tilføjes en ny note, der er en kopi af den valgte note. 

I den nye note er felterne Lærernavn, Elev og Kategori udfyldt på forhånd - som en kopi af den valgte note. Datofeltet er udfyldt med dags dato, men den kan ændres. Selv Notefeltet er klar til at skrive en ny note i.

Øverst i skærmbilledet ses indholdet af den note, der er kopieret (Forrige note).
 


 

Når den nye note er udfyldt, vælges Gem - og der returneres til klasseloggen.

 

Bilag til klasselognoter


Man kan oprette bilag i klasseloggen ved at klikke på ikonet .
Man kan til en enkelt note vedlægge lige så mange bilag man vil (mod tidligere kun et bilag pr. note). Bilaget kan enten skrives ved hjælp af editoren - eller det kan være en vedhæftet fil.
Et bilag til en klasselognote gemmes i elevens mappe, og kan derfor også ses der, når man via Databaser > Elever > Elevkartoteket ser på elevens mappe.

 Bilagene vises som en liste af filnavne under hver note. Hvis man klikker på filnavnet åbnes bilaget.
 

 

Omdøbe kategorier


 Når brugerne opretter noter i klasseloggen, kan de også frit selv oprette nye kategorier. Det kan være lidt svært at koordinere alle brugeres kategorier. Nogle brugere opretter måske overflødige kategorier, andre opretter en kategori med en stavefejl ol. Derfor har administrator nu fået en mulighed for at lave en omdøbning af en kategori. Omdøbningen af kategorier skal foretages af administrator via Admin > Tilpasning > Omdøb kategori i klasselog

Sådan bruger man masseindskrivning


 Man kan oprette en masseindskrivning af noter med ikonet . En masseindskrivning er en samling af noter med en bestemt titel - og kan populært også kaldes et retteværktøj.

Når man opretter en masseindskrivning, giver man først masseindskrivningen en titel, vælger en kategori  og udpeger de lærere, der skal kunne bruge denne.
 


 

Efter oprettelsen skiftes til en side, hvor samtlige elever fra klassen eller holdet er vist med plads til at skrive en note om hver elev.
 


 

Masseindskrivning kan fx. bruges, når en lærer retter matematikopgaver eller stile fra en klasse. Læreren opretter så en masseindskrivning kaldet fx. Matematikaflevering 19. november 2010.  Lærerens skriver derefter noter om hver enkelt elevs opgaver - og når masseindskrivningen gemmes, ville alle noterne være at se i  klasseloggen.

Man kan med et flueben markere, om noterne i masseindskrivningen skal kunne ses i Forældreintra. Ved oprettelsen gælder fluebenet alle noter i masseindskrivningen. Man kan, hvis man redigerer noterne i en masseindskrivning fjerne eller sætte flueben ud for hver enkelt elev mht. til om noten skal kunne ses i ForældreIntra.  Man kan også markere, om der skal sendes en besked til klassens elever med en kopi af noten. Noten vil straks være synlig i kontaktbogen og i beskedsystemet, uanset notens datostempel i klasseloggen.

Man kan oprette lige så mange masseindskrivninger som man vil. De kan ses i en oversigt - og når man vælger en masseindskrivning, kan man se alle de noter, der hører til denne - og man vil kunne redigere alle noterne igen. Man kan kun se de masseindskrivninger, som man selv har oprettet eller har fået adgang til.

Når man opretter en masseindskrivning sker det for de aktuelle elever på en klasse/et hold. Man kan efterfølgende tilføje flere elever - hvis der fx. kommer nye elever i klasse, som man gerne vil have med i masseindskrivningen. Denne facilitet er lavet for at imødekomme de lærere, der bruger masseindskrivningen på den måde, at de skriver flere gange i den samme note.

Hvis man sletter en masseindskrivning, kan man vælge, om man kun vil slette titlen og lade klasselognoterne stå i klasseloggen eller om man også vil slette de noter, der hører ind under masseindskrivningen.
 

Samspillet mellem klasseloggen og ForældreIntra


 
Vis noten i kontaktbogen i ForældreIntra
I ForældreIntra findes en kontaktbog mellem hjem og skole. Man kan få gemt en kopi af en klasselognote i kontaktbogen, så forældrene kan læse den der.

Man kan i en note i Klasseloggen sætte et flueben ud for Vis i ForældreIntras kontaktbog.
 

 Vis i kontaktbog
 

Når man sætter et flueben ud for  ForældreIntra, dukker en gul advarsel op om, at noten vises i ForældreIntra.

En note, der kan ses på i  kontaktbogen på ForældreIntra, er markeret med bog-ikonet (symboliserende en kontaktbog) i oversigten over alle noter.

Det er klart, at man skal være påpasselig med formuleringer, indhold mm. i noter, der på den måde eksponeres uden for klasseloggen.